#200 Thank you for smoking


Förra året kom Up in the air med George Clooney, en film som jag inbillar mig fått mer uppmärksamhet än Jason Reitman film Thank you for smoking som kom 2005. Men varför jämför jag då dessa två och bortser från till exempel Juno? Jo, för att temat i filmerna är nästan identiska. Historian om den ensamma mannen som lever för sitt arbete.

Thank you for smoking handlar om den frånskilde mannen och pappan Nick Naylor som arbetar som talesperson på cigarettföretagens gemensamma lobbyorganisation. Han far land och rike runt för att inbilla politiker och medborgare om att rökning inte är så farligt som folk tror.

Sonen tar han ibland med sig på sina resor, trots att hans (sonens) mor inte riktigt tycker om det. Han lär upp sin son i konsten att övertyga människor. Det handlar inte om att bevisa att man har rätt, utan att bevisa att motståndaren har fel. Retoriskt fulspel, javisst, men det fungerar i sådana här sammanhang.

När Naylor deltar i en TV-debatt så kommer det in ett samtal från en man som dödshotar Naylor i direktsändning, men tror inte att det stoppar honom. Det gör inte heller den extremt råa, men ack så kreativa misshandel som Naylor utsätts för. Den visar sig tvärt emot vara till Naylors fördel.

En del har talang för att skriva, andra för att fotografera, sjunga eller illustrera. Nick Naylors talang är att han talar.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Thank you for smoking
Genre: Drama, komedi
Regissör: Jason Reitman
Utgivningsår: 2005
Produktionsland: USA
Längd: 92 min
Prisbelöningar: Independent Spirit Award, SDFCS Award, WAFCA Award och Sierra Award för bästa manus och fem andra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s