#204 Kejsarens nya kläder


Igår hyllade jag verklighetsbaserade filmer, eftersom de väcker så mycket känslor hos mig. Idag tänkte jag tipsa om en film som är raka motsatsen till verklighetsbaserad. Här läggs det fram en märklig konspirationsteori som det inte finns några belägg.

Napoleon I av Frankrike var Frankrikes kejsare 1804-1814. Under hans tid som kejsare erövrade Frankrike större delen av västra och södra Europa, och stora delar av Europa styrde han som så kallad satellitstater, vilket gör honom till en viktig historisk person. Den 5 maj 1821 dog Napoleon i exil på ön Sankta Helena i Sydatlanten, sägs det i alla fall.

I denna film får vi följa Napoleons försök att återta makten. En sen kväll på Sankta Helena anländer en dubbelgångar till Napoleon till ön och byter då ut Napoleon så att han istället beger sig mot Frankrike. Väl där är tanken att dubbelgångaren ska berätta för alla att han inte är Napoleon, Napoleon har återvänt till sitt rike och tänker ta tillbaka makten. Då ska folket tvinga England att åter lämna makten till honom.

Dessvärre är inte dubbelgångaren så lojal som de hade trott och saker går därför inte riktigt enligt planen. En mycket underlig film där man verkligen kan undra över vem som kom på idéen och varför.

Hampus Algotsson

Originaltitel: The Emperor’s New Clothes
Genre: Komedi, drama, romantik
Utgivningsår: 2001
Regissör: Alan Taylor
Produktionsland: Italien, Storbritannien och Tyskland
Längd: 107 min
Prisbelöningar: Publikens pris på Florida Film Festival.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi, Romantik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s