#205 Repet


Idag känns som en typisk Hitchcock-dag, så jag tänkte tipsa om en av min Hitchcock-favoriter: Rope (1948). Det är en filmatisering av Patrick Hamiltons pjäs, skriven 1928, med samma namn. Den i sin tur påstås vara baserad på det verkliga mordet 1924 då Chicago-studenterna Leopold och Loeb mördade den 14-årige Robert Franks, Hamilton förnekade dock att det finns ett samband mellan pjäsen och mordet.

Filmen handlar om Brandon Shaw (John Dall) och Phillip Morgan (Farley Granger) som bjuder in sin före detta klasskamrat David Kently på en drink då de stryper honom med ett rep och gömmer honom i en kista i vardagsrummet. De tror sig ha begått det perfekta mordet, vilket de anser sig ha rätt till att göra eftersom de tror sig vara överlägsna David, vars liv inte hade något större värde.

Direkt efter mordet har Brandon och Phillip bjudit in till fest, en fest där de flesta inbjudna har ett nära förhållande till David. Bland annat kommer hans flickvän och hans far. De dukar då upp middagen på kistan där David ligger. Under hela festen tar Brandom upp ämnen som man lätt kan relatera till David, bland annat förs en diskussion om mordkonsten.

Det är en film med långa tagningar, flera upp emot 10 minuter, och hela filmen utspelar sig i samma lägenhet, och större delen av den till och med  i samma rum, vilket gör det tydligt att den är baserad på en pjäs. I fönstret i bakgrunden syns en bild över New York, det var då den största panoramamålningen som används i en ljudfilm. Detta är dessutom Hitchcocks första färgfilm.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Rope
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1948
Regissör: Alfred Hitchcock
Produktionsland: USA
Längd: 80 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Thriller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s