#207 Winnebago Man


Idag blir det dokumentär, men inte vilken dokumentär som helst. Detta är lite speciellt.

Jack Rebney är känd som ”The angriest man in the world”. Han skulle på 80-talet spela in en reklamfilm för Winnebagos husbilar och hans medarbetar insåg väldigt snabbt att hans temperament inte är likt något annat vi någonsin sett. VSH:en med alla misslyckade tagningar spreds snabbt i USA och kopierades så många gånger att de flesta kopior är av så dålig kvalitet att man knappt kan se hur Jack ser ut.

2005 hände det något som fick filmen att spridas miljoner gånger fortare, YouTube kom! Idag är Jack en av världens mest kända internetkändisar.

Filmaren Ben Steinbauer fick tidigt tag på ett exemplar av filmen och blev besatt av den. Han visade den för alla sina vänner, för sina arbetskamrater mm. Han visade den till och med för sina dejter. Men det fanns så mycket han undrade över. Vem var denna man? Hur kändes det att alla skrattade åt honom? Var han ens medveten om sitt kändisskap?

Ben bestämmer sig för att hitta Jack och börjar där alla hade börjat, på Google. Tyvärr är det enda han hittar ett brev från en man, vid namn Jack Rebney, som ville köpa en segelbåt för att ge sig ut på Stilla havet. Han kanske redan hade lämnat landet då? Eller så hade han inte det…

I brist på annat så bestämmer sig Ben för att besöka en privatdetektiv och denne hittar faktiskt några postadresser till Jack, nämligen en postbox på varje ort han någonsin bott. Ben skriver ett brev som han skickar till alla boxarna och hoppas på det bästa. Och det lyckas, en dag ringer Jack och välkomnar Ben hem till honom. Chockerande nog så är Jack en trevlig, harmonisk och glad man, eller är han verkligen det?

Detta är en rolig dokumentär som jag skulle vilja rekommendera alla att se. Se delar av den kända videon här.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Winnebago Man
Genre: Dokumentär, komedi
Utgivningsår: 2010
Regissör: Ben Steinbauer
Produktionsland: USA
Längd: 85 min
Prisbelöningar: Audience Award för bästa dokumentär på CineVegas International Film Festival, Grand Jury Award på Edmonton International Film Festival och Jury Prize för bästa dokumentär på Sarasota Film Festival.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär, Komedi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s