#209 Upp


Pixars näst senaste, Up, är en riktig pärla. När Oscarsgalan 2010 gick av stapeln så trodde jag nästan att priset för bästa film för första gången skulle tillfalla en animerad film. Så blev det inte, priset tillföll istället The Hurt Locker. Dock tog Up hem pris för bästa animerade film och bästa filmmusik.

Hur som helst så tycker jag att Upp är den vackraste filmen som Pixar gjort. Vi pratar animeringar av sällan skådat slag. Pixar har dessutom lyckat med något som få gjort, nämligen animerat människor på ett trovärdigt sätt. Bortsett från de talande hundarna så är alla karaktärer i filmen människor och det är extremt svårt att få till något sådant.

Up premiärvisades i Cannes den 19 maj 2009 och handlar om den gamla änkemannen Carl och den unga scouten Russell som tillsammans flyger till Sydamerika – i ett hus. Låt mig förklara. Carl och hans fru Ellie har alltid varit intresserade av äventyr och är stora fan av äventyraren Charles F. Muntz. Deras dröm är att ha ett hus vid Paradise Falls i Sydamerika, men åren går Ellie blir sjuk och går bort. Där deras hus ligger planeras ett köpcenter, men Carl vägrar sälja och blockerar därmed bygget, fram till den dag då han, av misstag, slår en byggarbetare med sin käpp. På grund av detta döms han för misshandel och ska tvingas in på ett äldreboende.

Dagen då Carl ska hämtas så har han en flyktplan, han har fäst tusentals heliumballonger i huset och flyger helt enkelt iväg – med sikte att placera huset vid Paradise Falls, som han och Ellie alltid drömt om. Av misstag råkar scouten Russell följa med, han stod nämligen på verandan. Tillsammans åker de ut på äventyr över Amerika.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Up
Genre: Animerat äventyr
Utgivningsår: 2009
Regissörer: Pete Doctor och Bob Peterson
Produktionsland: USA
Längd: 96 min
Prisbelöningar: Oscar för bästa filmmusik och bästa animerade långfilm och 40 andra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Animerad, Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s