#211 Network


När jag får den klassiska ”vilken är din favoritfilm”-frågan av folk så brukar mitt svar ofta bli just denna extremt schyssta men smått underskattade och bortglömda film från 1976. Jag kommer ihåg första gången jag såg den. Det var någon slags temakväll på SVT för några år sedan som handlade om media, om jag inte minns fel. Förutom dokumentärer, reportage, debatter etc, så visade de i slutet av temakvällen Network, och min bror hade sagt att den skulle vara rätt bra.

Den handlar om att TV-mannen Howard Beale (Peter Finch, som tyvärr dog strax efter att inspelningen var färdig, och fick ta emot en Oscar postumt) en dag får veta att han på grund av låga tittar-siffror är tvungen att lägga ner sitt tv-program.

Dagen därpå går han ut i TV med ett tal där han berättar för tittarna att han tänker begå självmord i direktsändning några dagar senare. Ett uttalande som gör att han först får sparken från kanalen, men eftersom talet blir en så pass stor succé och han får stor publikrespons så får han ett nytt program, där han får tala ut sina sanningar för det amerikanska folket. Något han utnyttjar för att även gå till attack mot sin egen kanal som är påväg att bli såld till ett större multinationellt mediaföretag. En attack som ger en del negativa konsekvenser.

Network är en politiskt laddad, satirisk film med mycket dialog och extremt duktiga skådespelare. Den har ett flertalet scener som får en att hålla värmen i vinterkylan, bland annat i en av de mer berömda scenerna där Howard Beale ber tittarna resa sig upp, gå mot sina fönstren och skrika ut: ”I am mad as hell, and I am not going to take this anymore!”.

Jag rekommenderar starkt!

Jesper Nielsen

Originaltitel: Network
Regissör: Sidney Lumet
Genre: Satir/drama
Utgivningsår: 1976
Produktionsland: USA
Längd: ca 2 timmar
Prisbelöningar: 4 Oscar av 10 nomineringar totalt (för bästa skådespelarinsatser och bästa manus). 4 stycken Golden globes (Bästa manliga- och bästa kvinnliga huvudroll, bästa regissör, bäst screenplay), 1 BAFTA awards (bästa manliga huvudroll).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Satir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s