#214 Fåglarna


Idag är det lördag och lördag är klassikerdag. I alla fall idag. Idag blir det en av de två mest klassiska Hitchcock-filmerna, nämligen The Birds.

Det finns många som, efter att ha sett denna film, blivit extremt rädda för flyttfåglar (och andra stora samlingar med fåglar) och det är inte utan anledning. The Birds har nämligen en grej som är unik för att vara skräckfilm, den innehåller ingen stämningsmusik. Anledningen till det handlar inte om att Hitchcock inte vill betala stim-avgift, utan han skapar stämningen på ett annat sätt. Ljudet av fåglar är det som signalerar att nu händer det något och det är just därför som folk blir så rädda för det ljudet. Jag gjorde själv misstaget att se filmen för första gången samtidigt som fåglarna flyttade söder ut. Detta utnyttjades vid premiärvisningen av filmen då åskådarna efter filmen möttes av ljudet av fåglar i högtalare i foajén.den lite mindre fina mannen Mitch Brenner

Filmen handlar om den ”fina” damen Melanie Daniels (Tippi Hedren) som blir förälskad i den lite mindre fina mannen Mitch Brenner (Rod Taylor). När hon åker ut till den lilla byn där Mitch bor för att söka upp honom har hon med sig kärleksfåglar till Mitchs lillasyster, konstigt är dock att hon attackeras av en fiskmås utanför Mitchs hus. Fler och fler fåglar börjar samlas i byn och de beter sig underligt. Efter ett tag börjar de attackera i grupper och det leder till död och misär.

Hampus Algotsson

Originaltitel: The Birds
Genre: Skräck, romantik, thriller
Utgivningsår: 1963
Regissör: Alfred Hitchcock
Produktionsland: USA
Längd: 119 min
Prisbelöningar: Golden Globe för mest lovande nykomling (Tippi Hedren) och nominerad till Oscar för bästa specialeffekter.

Annonser

1 kommentar

Filed under Romantik, Skräck, Thriller

One response to “#214 Fåglarna

  1. Mycket trevligt film.

    Gillar bloggen förövrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s