#215 Me and you and everyone we know


En poetisk skildring av den vardagliga vilsenheten, av barn som vill bli vuxna och av vuxna som i sin tur alltför ofta beter sig som barn. Miranda July debuterar här som långfilmsregissör, och jag kan inte annat än älska det. July spelar själv den unga konstnären Christine som i filmen faller för den nyligen frånskilde skoförsäljaren Richard (John Hawkes). Richard har i sin tur två söner, som i sin tur båda tar upp kontakten med udda personer i sin omgivning… På det här viset spinner Miranda July fram ett spindelnät av relationer där Christine och Richard står i centrum– July står föstås själv bakom det finurliga manuset.

7-årige sonen Robbie, som hamnar i en mycket intressant internetromans, spelas av söte Brandon Ratcliff som gör ett riktigt bra jobb. Även den brådmogna flickan Sylvie (Carlie Westerman) är en intressant karaktär, en av de som tydligast drömmer om ett annat liv då hon bunkrar upp för sitt framtida hem med man och dotter, och planerar in i minsta detalj. En mängd fantasifulla scener förgyller filmen, däribland Christines och hennes vän Michaels (Hector Elias) sorg över en guldfisks grymma öde, samt den unge Peters (Miles Thompson) upplevelse som sexuell försökskanin åt två tonårstjejer i kvarteret.

Tempot är långsamt, och utöver de sammanspunna karaktärerna och deras gemensamma dröm om något större finns varken en röd tråd eller tydlig handling i manuset. Men för mig duger filmens färgstarka drömskhet, förstärkt av den drömska filmmusiken, gott och väl.

Olivia Andersson

Originaltitel: Me and You and Everyone We know
Genre: Kärlek/drama
Utgivningsår: 2005
Regissör: Miranda July
Produktionsland: USA
Längd: 88 min
Prisbelöningar: En himlans massa, bland annat fyra olika i Cannes.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Romantik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s