#216 Den Svarta Katten


Det nygifta paret Peter och Joan Alison är på semesterresa genom Ungern. En regning natt på tåget möter de den mystiske psykologen Vitus Werdegast (Bel a Lugosi). Han uppträder som en belevad och trevlig man, men döljer mörka hemligheter. Efter hemska krigsupplevelser blev han inlåst i ett hemskt koncentrationsläger, som han efter 15 år rymt ifrån. Nu söker han efter sin fru och dotter, samt sin före detta vän, arkitekten Hjalmar Poelzig (Boris Karloff). När färden fortskrider med bil sker en olycka, och Werdegast för paret Alison till Poelzigs hus för att fly stormen. Men snart inser det unga paret är de två har blivit det enda som hindrar de gamla fienderna att slita varandra i stycken. Poelzig är inte bara ledare för en satanistkult, han är en ökänd krigsförbrytare som mördade sina egna män. Nu börjar en djävulsk schackmatch, där Werdegast får spela om sitt förstånd, det unga parets liv, och chansen till kallblodig hämnd.

Den Svarta Katten” är ett bortglömt mästerverk. Ulmers regi i samband med fenomenala rolltolkningar, retrofuturistisk scenografi, och en välberättad historia gör detta till en av höjdpunkterna i Universals långa rad av skräckfilmer. Men det finns mycket som gör att man egentligen inte bör kalla den här filmen för en skräckfilm. Det är snarare ett blodigt drama, om hur hämndlysten människan blir då han berövas på allt han håller kärt. Bela Lugosi gör en oscarsvärdig insats, och det är en av de bästa insatser han gjorde under sin karriär. Inte en sekund släpper han taget om sin roll, och hans intensiva blick säger så mycket om hans karaktär. Boris Karloff är med strålande som den Mefistofoles-liknande Poelzig. Att se dessa två giganter spela mot varandra är en ren fröjd för vilken filmälskare som helst.

Även om titeln är lånad från en novell av Edgar Allan Poe, har den nästintill ingenting med den att göra. Den heter så enbart pga. Werdegasts patologiska skräck för katter.

Det finns inget man kan jämföra den här filmen med. Den är i sanning ett bortglömt mästerverk, och en av mina absoluta favoritfilmer. Spännande, gripande, vacker och obehaglig.

”It has been a good game!”

Anton Salvin

Originaltitel: The Black Cat
Genre: Skräck, thriller
Utgivningsår: 1934
Regissör: Edgar G. Ulmer
Cast: Bela Lugosi, Boris Karloff , David Manners, Julie Bishop.
Produktionsland: USA
Längd: 65 min

Annonser

1 kommentar

Filed under Skräck, Thriller

One response to “#216 Den Svarta Katten

  1. _Tack för tipset =) inte sett den filmen, men gillar äldre filmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s