#181 Kids


Larry Clark är en av den amerikanska filmindustrins mest kontroversiella regissörer. Som fotograf fick han sin största framgång i början av 80-talet med serien Teenage Lust, som visade hans syn på sin egen ungdom med bilder som inkluderade både droganvändning och ungdomar som hade sex. Hans filmskapande har sedan hans regidebut 1995 fortsatt i samma stil, med filmer som till och med har blivit förbjudna i vissa länder på grund av dess grafiska innehåll. Filmen Ken Park innehöll exempelvis både en väldigt stötande självmordsscen i filmens inledning och flertalet starkt ogenerade sexscener.

Kids, Clarks debut och hittills största framgång, är dock förhållandevis ganska snäll. Ordet förhållandevis betonat. Filmen följer ett gäng ungdomar i New York en varm sommardag. 15-årige Telly ligger med en yngre tjej, en oskuld som han aldrig kommer att göra det med igen. Det är så han gör när han har sex, han ligger med oskulder för att slippa könssjukdomar. Hans taktik och färdigheter återges ingående för vännen Casper och de andra marijuanarökande vännerna i lägenheten där de tittar på skatevideor. I en annan lägenhet sitter tjejgänget med liknande samtal. På Rubys initiativ har hon och Jennie HIV-testat sig. Sexuellt aktive Rubys test är negativt, men Jennie får veta att hon är HIV-positiv. Resten av dagen försöker Jennie leta reda på den enda killen hon har haft sex med – Telly.

Kids är som ni märker ingen upplyftande film, knappt någonstans. Den är underhållande, men det mesta är ärligt talat ren skär misär. Filmens namn är väldigt passande med tanke på att få vuxna syns till alls under filmens dryga 90 minuter – istället är det barn som vill leva ett vuxet liv innehållandes sex och droger. Hur kan man tycka om en film som denna? Jag kan inte riktigt själv svara på det fullt ut, men likväl är det en av mina absolut favoritfilmer och något som jag tycker alla borde se. Det är chockerande, hårt och framför allt känns den trots allt det extrema väldigt autentisk. Skådespelarna, däribland Chlöe Sevigny, Leo Fitzpatrick och avlidna Justin Pierce i huvudollerna, är klockrena i en jobbig men mycket sevärd film.

Kenneth Carlsson

Genre: Drama
Regissör: Larry Clark
Utgivningsår: 1995
Produktionsland: USA
Längd: 91 min
Prisbelöningar: Nominerad till Guldpalmen 1995

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama

One response to “#181 Kids

  1. Joel Burman

    Bra tips! Älskar verkligen Kids! Utan tvekan Larry Clarks bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s